De ELP in Smallingerland denkt met de komst van een kerncentrale alle problemen omtrent de energietransitie op te kunnen lossen. Het opwekken van de door deze partij genoemde “groene kernenergie” waarbij een thoriumreactor wordt gebruikt, bevindt zich momenteel nog in een onderzoeksfase. Nergens ter wereld staat een dergelijke centrale die gebruikt wordt voor commerciële doeleinden. De suggestie om “gewoon” een kleine kerncentrale op korte termijn ergens in Smallingerland neer te zetten, is wat GroenLinks betreft dan ook niet realistisch en zelfs misleidend.



GroenLinks pleit ervoor om vooral gebruik te maken van de technologieën die nu meteen inzetbaar zijn. Denk daarbij aan energie uit wind, zon, aardwarmte en water. Natuurlijk moeten we nieuwe technologieën blijven onderzoeken. Maar alle kaarten zetten op een technologie die nu nog alleen experimenteel bestaat, vindt GroenLinks een onaanvaardbaar risico.



Volgens hoogleraar kernreactorfysica Jan Leen Kloosterman aan de TU Delft, een autoriteit op het gebied van kernenergie, duurt het tot na 2050 voordat de eerste commerciële thoriumcentrale kan worden aangezet. Dat is veel te laat om de opwarming van de aarde tegen te gaan! In de tussentijd moeten we dus op zoek gaan naar duurzame alternatieven voor het stoken van kolen of gas. Alternatieven die wellicht ook na 25 jaar heel rendabel blijken te zijn.



Kernenergie is momenteel de duurste vorm van energieopwekking. Met de huidige energieprijzen is de kerncentrale in Borssele niet rendabel en daarom zag eigenaar DELTA in 2012 af van de bouw van een tweede centrale. De suggestie dat kernenergie een goedkoop alternatief is voor duurzame energieopwekking zoals zon en wind is dan ook niet correct. De investeringen voor de bouw van een thoriumreactor zullen daarnaast waarschijnlijk vele malen hoger zijn dan dat van een traditionele kerncentrale. Het is dus maar de vraag of daar investeerders voor te vinden zijn. Het is toch echt iets anders dan het bouwen van een zwembad.



Voor GroenLinks is het duidelijk: De ELP wil geen windmolens op land, ziet niets in geothermie in combinatie met warmtenetten en ziet vooral problemen bij grootschalige opwek van zonne-energie. Voor de uitdaging waar we tussen nu en 2050 voor staan heeft deze partij geen oplossing. Ondertussen tikt de tijd door, warmt de aarde steeds verder op, stijgt de zeespiegel en schuift de ELP noodzakelijke maatregelen voor zich uit. Daarmee roepen we de klimaatverandering geen halt toe, waardoor we niet alleen onszelf maar vooral de volgende generaties in de problemen brengen.



Ondertussen rijzen de energieprijzen de pan uit! Vooral de vraag naar gas zorgt momenteel voor een enorme toename van de energiekosten. Daarom vindt GroenLinks het belangrijk om juist nu te investeren in energiebesparing en het opwekken van duurzame energie. De problemen die we tegenkomen lossen we samen op. Dat betekent dat we slim moeten omgaan met onze energie. Lokaal geproduceerde stroom moet zoveel mogelijk lokaal gebruikt of opgeslagen worden. Het teveel aan opgewekte energie in onze gemeente kunnen we gebruiken voor het opwekken van groene waterstof. Deze waterstof kunnen we dan weer inzetten voor duurzame mobiliteit. Tot slot kijken we samen met de netbeheerder naar de mogelijkheden voor de uitbreiding van onze netcapaciteit. We hebben nu eenmaal geen tijd meer om achterover te leunen of te wachten tot de ander de eerste stap zet.



De nu beschikbare en door GroenLinks voorgestelde energiemix uit wind, zon en aardwarmte zal uiteindelijk moeten leiden tot een duurzame, betrouwbare en betaalbare energievoorziening. Dat gaat niet vanzelf. Daar hebben we iedereen voor nodig! Iedere inwoner van onze gemeente zal hierover moeten nadenken. Iedere inwoner zal voor zichzelf moeten nagaan wat voor hem of haar de meest duurzame oplossing is. Dat kan echter alleen wanneer we nu in actie komen. Dat is volgens GroenLinks de manier om nu effectief om te gaan met de energietransitie. We kunnen het ons niet veroorloven om kostbare tijd te verliezen.



Peter Lesterhuis (raadslid GroenLinks Smallingerland)



Voor meer achtergrondinformatie klik hieronder: