We gaan nog veel minder afval weggooien

We maken het ook in de flats makkelijker om afval gescheiden in te leveren dan om restafval in te leveren.

We bouwen circulair

Circulariteit – waarbij kringlopen zich sluiten en afval een grondstof is – wordt een vast criterium bij gronduitgifte, aanbestedingen en vergunningen. Binnen de toekomstige Omgevingswet stellen we scherpere eisen aan de milieuprestaties (MPG) van nieuwbouw. De bouwsector is verantwoordelijk voor circa 50 procent van het grondstoffenverbruik en 40 procent van het afval in Nederland. Bovendien gaat de productie van cement en staal gepaard met een hoge CO2-uitstoot.

De gemeente koopt circulair in

Circulariteit wordt in alle aanbestedingen een criterium. Circulair inkopen is een krachtig instrument om klimaat, milieu en grondstoffen te sparen. Jaarlijks kopen gemeenten voor 25 miljard goederen en diensten in. Door circulair in te kopen kunnen gemeenten de circulaire koplopers in het bedrijfsleven steunen en hun milieuvoetafdruk verkleinen. De gemeente maakt haar voorbeeldfunctie waar en jaagt groene innovatie aan. Met een circulair inkoopbeleid geven we lokale en regionale leveranciers een extra stimulans om circulair te worden.

We blijven ons verzetten tegen gaswinning in Friesland

We maken een stevige vuist naar Rijksoverheid als het gaat om gaswinning en stevige vuist naar Provincie en Wetterskip als het gaat om waterhuishouding en autonome bodemdaling.

We stimuleren duurzame landbouw

De landbouw moet anders georganiseerd worden. Minder industrieel en meer oog voor het milieu. Daarbij moeten de boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun producten.

We stimuleren het collectief verbouwen van voedsel

Bijna iedereen koopt zijn voedsel in een winkel. Slechts een enkeling heeft nog een eigen groentetuin. De afstand boer, tuinder en bord is steeds groter geworden. Op al een flink aantal plekken in Nederland hebben mensen lasten zien dat ze gezamenlijk hun eigen voedsel kunnen later verbouwen. Dat willen we ook in Smallingerland.