We zorgen voor optimale natuurlijke en maatschappelijke inpassing van winden zonneprojecten

GroenLinks wil in Smallingerland dat zonneweides worden gecombineerd met rijke natuur die bijdraagt aan een toename van biodiversiteit.

Iedereen heeft recht op groen: we werken toe naar een gemeente waar iedere inwoner binnen vijf à tien minuten lopen een groene openbare omgeving tot zijn/haar beschikking heeft om te ontspannen en te bewegen

Ouderen, zieken en kinderen zijn het meest kwetsbaar waar het gaat om hittestress en wateroverlast. Sociaal en groen horen dus bij elkaar! Zorg dat klimaatadaptieve maatregelen zoals vergroening, groene daken, regenpijpafkoppeling et cetera eerst worden toegepast rondom zorginstellingen en ziekenhuizen, basisscholen, verpleeghuizen, seniorenflats en andere plaatsen waar een grotere concentratie kwetsbaardere mensen wonen. Daarom wil GroenLinks dat dit net als in Groningen wordt opgenomen in een Groenplan.

Iedere renovatie of aanpassing in de openbare ruimte levert méér groen, biodiversiteit en klimaatbestendigheid op

Als je toch aan de slag gaat, waarom niet twee vliegen in één klap slaan? Of de gemeente nu speelparken aanlegt, met het riool aan de slag gaat of iets anders: een mooi moment om stenen eruit te halen en groen toe te voegen. Met andere woorden: elke aanpassing moet onze gemeente óók groener maken.

We planten extra bomen

We wijzen meer plekken aan voor ‘Tiny Forests’ om de biodiversiteit extra te versterken. Als de gemeente een boom kapt, planten we er twee terug. Bomen zijn belangrijk voor vergroening en biodiversiteit, maar ook van belang in de toekomst, wanneer houtbouw een grotere rol gaat spelen. Grootte en leeftijd van bomen is van belang. Oudere bomen leveren meer zuurstof, meer schaduw en meer ruimte voor vogels, insecten en andere dieren. Daarom is het van belang dat ook daar rekening mee gehouden wordt.

We gaan samen met bewoners, verenigingen en bedrijven aan de slag met het zo goed en groen mogelijk inrichten van hun directe omgeving

Participatie staat bij GroenLinks hoog in het vaandel. Bewoners vinden groen belangrijk en gebruiken dit zelf ook het meest. Daarom is het logisch om in samenwerking met bewoners, sport- en wandelverenigingen te kijken waar verbetermogelijkheden zijn voor groen.

Vogels, vlinders, bijen en andere insecten zijn van groot belang voor onze leefomgeving

Bij het beheer van het openbaar groen houden we rekening met biodiversiteit. Onze parken, bermen en andere groene plekken worden voortaan verzorgd en aangelegd volgens de principes van ecologisch beheer. Dit is een belangrijke manier voor onze gemeente om bij te dragen aan de lokale biosdiversiteit. Het gaat daarbij niet alleen om welke planten en bomen je plant, maar ook over ruimte voor insecten en onderhoud . Minder maaien bijvoorbeeld en dit bespaart ook nog eens kosten.

Zwerfafval is lelijk, vervuilend en schadelijk voor dieren. Daarom komt GroenLinks met een ambitieus programma om samen met bewoners en ondernemers zwerfafval aan te pakken

GroenLinks wil dat onze gemeente mensen (volwassenen en kinderen) ondersteunt die zwerfafval opruimen met prikkers, hesjes en vuilniszakken. Zwerfafval is uiteindelijk een kwestie van gedrag, daarom is het belangrijk om samen te werken met partners in de gemeente. Containertuintjes kunnen effectief zijn in het verminderen van zwerfafval rondom containers (en maken de openbare ruimte aantrekkelijker).

Als er gebouwd wordt voor mensen, dan doen we dat natuurinclusief. Zo wordt er ook gezorgd voor groen en ruimte voor vogels, insecten en vleermuizen

Gemeenten als Nijmegen, Utrecht en Den Haag zijn hier al in meer of mindere mate mee bezig: bijvoorbeeld door natuurinclusieve checklists en voorwaarden te koppelen aan aanbestedingen en gebiedsontwikkeling.

We stimuleren duurzame landbouw

GroenLinks wil in gebiedsvisies voorwaarden opnemen voor duurzame landbouw door onder andere het gebruik van landbouwgif en kunstmest te verbieden. Daarnaast stellen we regels op voor goed bodembeheer om uitdroging te voorkomen en verbieden we gebruik van bestrijdingsmiddelen zoals glyfosaat (RoundUp).