Het kabinet bezuinigt miljarden op het budget van gemeenten, terwijl het tegelijkertijd miljarden weggeeft aan buitenlandse aandeelhouders en de meest vermogenden. Hierdoor krijgt driekwart van de gemeenten de komende jaren de begroting niet rond. Zij staan voor een onmogelijke keuze: lokale belastingen verhogen terwijl voor veel inwoners het leven al steeds duurder wordt, of door onmisbare voorzieningen te sluiten. Dit raakt iedereen, van wethouders van alle politieke kleuren tot de Vereniging van Nederlandse Gemeenten: vrijwel iedereen is tegen deze plannen.
De keuzes die door de regering in Den Haag worden gemaakt, hebben direct invloed op de gemeente. Zahraa Al-Daraaj (fractievoorzitter van de PvdA): “Door de keuzes van onze regering wordt ook onze gemeente gedwongen te bezuinigen op wat belangrijk is voor onze inwoners. De bekostiging van gesubsidieerde instellingen zoals de lokale sportvereniging, jongerenwerk, de muziekschool, het museum of de bibliotheek komt daardoor onder druk te staan.” Peter Lesterhuis (fractievoorzitter van GroenLinks): “Vooral op het gebied van preventie timmert onze gemeente hard aan de weg en worden er mooie resultaten geboekt. Wij eisen dat het Rijk samen met ons op zoek gaat naar oplossingen om deze voorziening te behouden.”
Landelijke verantwoordelijkheid
Frans Timmermans, politiek leider van GroenLinks-PvdA, onderstreept dat dit geen op zichzelf staand probleem is: “Overal in Nederland zien we hoe essentiële voorzieningen verdwijnen door de keuzes van dit kabinet. Van ziekenhuizen tot bibliotheken en buslijnen: wat mensen nodig hebben om een fatsoenlijk leven te leiden, wordt wegbezuinigd. Dit kan zo niet langer. We hebben een overheid nodig die wél investeert in de samenleving in plaats van deze af te breken.”
Red de buurt
GroenLinks-PvdA komt dit weekend in actie door heel Nederland. De partij komt op voor het behoud van essentiële voorzieningen. Als de bezuinigingen doorgaan is de schade niet te overzien. Het is de sociale basis die we als land niet moeten kwijtraken. Als dat wegvalt worden mensen geraakt in hun gezondheid, hun vrijheid en hun sociale leven. Het is een onverantwoorde klap voor de bestaanszekerheid. En het kost jaren om te herstellen, want alle kennis en ervaring die lokale voorzieningen hebben opgebouwd is straks verdwenen als we niet nu in actie komen.